Η Αντεπίθεση του Plus Size Fashion – Μόδα ή Πραγματικότητα;

by Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2014

Προχτές το βράδυ, εκεί που χουχούλιαζα αναπαυτικά στον καναπέ μου και σέρφαρα στο internet, έπεσε το μάτι μου, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν έκλεινε με τίποτα, στο νέο τεύχους του  Καναδέζικου  ELLE.

Στο εξώφυλλο φιγουράριζε το παγκοσμίου φήμης plus size model, Ashley Graham. (by the way, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Είναι σαν να λες αυτός είναι plus size ηθοποιός ή plus size τραγουδίστρια!!!)

Η Ashley λοιπόν, πόζαρε με bikini για ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, γυναικείο περιοδικό μόδας του πλανήτη.

Η αλήθεια είναι ότι, αν και το ELLE έχει ξανακάνει εξώφυλλο με plus size model, χάρηκα πάρα πολύ που είδα μια γυναίκα με πραγματικό σώμα και διαστάσεις να προβάλλεται. Παράδοξο θα μου πεις και όντως έτσι είναι, αλλά δυστυχώς, τα στερεότυπα σχετικά με την ομορφιά που προβάλουν εδώ και δεκαετίες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η βιομηχανία της μόδας και το όλο star system, μας έχουν κάνει να θεωρούμε περιθωριακό το αυτονόητο!

Καθώς λοιπόν κοίταζα το εξώφυλλο και τσάκιζα και ένα μπολ με παγωτό σοκολάτα (με χαμηλά λιπαρά;) που είχε βρεθεί μπροστά μου, έκανα την εξής σκέψη – προσπαθούν άραγε τα περιοδικά μόδας να σπάσουν το ταμπού που υπάρχει με το plus size ή είναι απλά μία ευκαιρία να εξιλεωθούν  για όλη αυτή την κριτική που τους γίνεται επειδή προβάλουν καχεκτικά και ανορεξικά μοντέλα;

Αφού τα ζύγισα λίγο, κατέληξα ότι η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. (η διπλωματική οδός είναι πάντα η καλύτερη).

Από τη μία δεν τους κοστίζει τίποτα στα 12 τεύχη που βγάζουν το χρόνο να αφιερώσουν κι ένα στο plus size. Κατά αυτόν τον τρόπο πετάνε το μπαλάκι σε όλους αυτούς που τους κατακρίνουν. Από την άλλη, για μένα κάνουν το αυτονόητο – έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αγορά του plus size είναι τεράστια και πλέον δεν μπορούν να την αγνοούν.

Υπολογίζεται ότι η αγορά του plus size, μόνο στην Αμερική έκανε τζίρο περίπου 17 δισεκατομμύρια, το έτος 2013. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε γνωστές μάρκες να βγάζουν plus size σειρές και σε περιοδικά μόδας να προβάλλονται plus size models.

Είτε είναι απλά νέο trend είτε μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, για εμάς τις αφρατούλες μόνο καλά νέα είναι. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και κάποια στιγμή θα σταματήσει αυτός ο «ρατσισμός» στο χώρο της μόδας και όλες θα μπορούμε να βρούμε οποιοδήποτε ρούχο μας αρέσει στο νούμερο μας.

Εσύ τι πιστεύεις; Η γνώμη σου είναι σημαντική!