Μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει στα ρούχα μας;

by Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2020

Όσο οι ημέρες περνάνε, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αποφυγής και περιορισμού της μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Εκτός από τα μέτρα που ήδη παίρνουμε, υπάρχει άραγε κάτι επιπλέον που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε, ότι είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προφυλαγμένοι;

Μια μεγάλη ανησυχία που έχουμε όλοι είναι σχετικά με την διάρκεια ζωής του COVID-19 στα ίδια μας τα ρούχα. Γι’ αυτό κάναμε μια έρευνα και συγκεντρώσαμε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες.

Για πόσο διάστημα μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει στα ρούχα μας;

Σύμφωνα με τo Κέντροo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κορονοϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού και όχι μέσω αντικειμένων. Ωστόσο, το CDC σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός για ώρες έως ημέρες σε επιφάνειες από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένων και των υφασμάτων.

Coronavirus Fabrics

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν υλικά, όπως τα βαμβακερά, τα δερμάτινα και τα βινύλ υφάσματα, που μοιάζει να μην επιβιώνει τόσο εύκολα. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να  γεμίζουμε πανικό και να δαιμονοποιούμε τα ρούχα μας, αλλά να εφαρμόσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Συγκεκριμένα:

Coronavirus High Temp Laundry

Σχετικά με το πλύσιμο των ρούχων, η υψηλότερη θερμοκρασία κατά το πλύσιμο (όπου είναι εφικτό) και η παράταση του χρόνου κατά το στένωμα στο στεγνωτήριο, θα σας βοηθήσει να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να τινάζουμε τα ρούχα μας, για να ελαχιστοποιήσουμε τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.

Coronavirus Laundry

Εάν έχετε βρεθεί σε μέρος με κόσμο, εάν έχετε πάει στη δουλειά, είτε έχετε χρησιμοποιήσει το εσωτερικό του αγκώνα σας για να βήξετε ή να φταρνιστείτε, οι ερευνητές μας παροτρύνουν να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων άμεσα. Όσο αφορά, τα παπούτσια μας και τα πανωφόρια μας τα αερίζουμε στο μπαλκόνι για 24 ώρες.

Coronavirus Online Shopping

“Τα προϊόντα φτάνουν στα καταστήματα μερικές εβδομάδες από την ημερομηνία κατασκευής τους”, λέει ο Brian Labus, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα του Λας Βέγκας. “Ο ιός μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσει λίγες ώρες ή μέρες, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει ακόμα και αν παραγγείλετε online και παραλάβετε το δέμα σας την επόμενη ημέρα».

Ελπίζουμε η έρευνα μας να σε κάλυψε και να σε ηρέμησε. Μην ξεχνάς ότι σε όλο αυτό είμαστε μαζί και δεν θα θέταμε σε κίνδυνο την υγεία των συνεργατών μας, των πελατών μας και των υπαλλήλων μας. Κατά την παραλαβή των εμπορευμάτων μας όλα τα ρούχα σιδερώνονται και κατά την προετοιμασία των παραγγελιών εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγιεινής.

#menoumespiti