Πως να φροντίσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών στο διάστημα του περιορισμού

by Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020

Να είσαι γονιός είναι πραγματικά δύσκολο και ειδικά, όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις πρωτόγνωρες. Η συγκεκριμένη συνθήκη που διανύουμε παραμένει εξαιρετικά στρεσογόνα τόσο για τους ενήλικες όσο για τα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμά τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά επιβαρυντικό, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να τα βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με τα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.

Kids 2

Τις ημέρες της παραμονής στο σπίτι, οι γονείς κάνουν καταπληκτική δουλειά, βοηθώντας τα παιδιά μέσα να έχουν ένα δομημένο και καθόλου βαρετό πρόγραμμα: να γυμναστούν στο σπίτι, να πάρουν καθαρό αέρα με σύντομες βόλτες και φυσικά, να έχουν μαζί με τους γονείς τους ανοιχτή και ουσιαστική επικοινωνία.

Μέσω τις δική μας συμπεριφοράς, τα παιδιά θα αποκτήσουν ένα καθημερινό πρότυπο για να ακολουθήσουν. Η εύρεση νέων ασχολιών, θα μας φέρουν πιο κοντά και θα δώσει χώρο για να παρατηρήσει ο ένας την συμπεριφορά του άλλου, ώστε να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα.

Αυτή η ουσιαστική συνεχής επικοινωνία είναι το κλειδί για να διαφυλαχτεί η ψυχική υγεία των παιδιών. Θα πρέπει να θυμίζουμε στους εαυτούς μας να μην αναλώνουμε περισσότερο χρόνο από τον αναγκαίο για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο λ.χ. στο δωμάτιο των παιδιών, στην ακατάπαυστη αποστείρωση, στο συνεχές διάβασμα.

Kids 4

Αυτή τη περίοδο το πιο σημαντικό είναι να μην διστάζουμε να μιλήσουμε στα παιδιά για την νέα κατάσταση, αλλά και για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ανάγκη τους να μάθουν, χωρίς να υπεραναλύουμε και να κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο για το πώς έχουν αντιληφθεί εκείνα την κατάσταση. Ανάλογα με την ηλικία τους αποφασίζουμε την έκθεσή τους στα ΜΜΕ και φυσικά, προσπαθούμε  να μην έρχονται σε απευθείας έκθεση με την ροή των ειδήσεων.

Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για το διαδίκτυο, που η χρήση του είναι δεδομένη αυτές τις ημέρες. Φροντίζουμε να έχουμε μέτρο και προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως με βιντεοκλήσεις, ώστε να μην χάνουν επαφή με τους φίλους τους,  αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε για να «ταξιδέψουμε» έστω και εικονικά.

Kids 3

Παρόλη την κατάσταση, μεγάλη ανάγκη παραμένει να αισθάνονται τα παιδιά ότι οι γονείς εξακολουθούν και είναι ψύχραιμοι, ευδιάθετοι και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης μέσα στο σπίτι, χωρίς εξάρσεις φόβου και θυμού.

Αυτές είναι μερικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για εσάς, αλλά εδώ χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια. Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε την δημιουργικότητά μας και την φαντασία μας και να γίνουμε πιο εφευρετικοί από ποτέ!

Διαβάστε περισσότερα για την ψυχική υγεία των παιδιών εδώ: https://insidestory.gr/article/coivd19-psyhiki-ygeia-paidia-karantina