Αναβάθμισε το Office Look σου: Τα 10 + 1 must-have κομμάτια για να πετύχεις το πιο ξεχωριστό Smart Casual Outfit στο γραφείο

by Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

Η καθημερινότητα μιας γυναίκας περιλαμβάνει πολλές ώρες στο χώρο εργασίας και για τις περισσότερες, αυτές οι ώρες είναι στο γραφείο. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το αιώνιο «δεν ξέρω τι να φορέσω» και ποιό στυλ ντυσίματος να διαλέξεις, ένα αυστηρό business look ή ένα smart casual outfit;

Το office look, το λεγόμενο ντύσιμο γραφείου ακολουθεί συχνά και το ανάλογο dress code. Ακόμη όμως κι αν δεν εργάζεσαι σε γραφείο, σίγουρα η τάση του στυλ «working woman» δε σε αφήνει ανεπηρέαστη.

Στο μυαλό μας επικρατεί ότι τα γυναικεία ρούχα γραφείου έχουν ένα αυστηρό ύφος. Τα τελευταία χρόνια όμως, επικρατούν το casual ντύσιμο γραφείου και ειδικότερα, το smart casual στυλ. Ειδικότερα το τελευταίο, που είναι ιδανικό και για μία έξοδο μετά τη δουλειά.

Ο ενδυματολογικός όρος «smart casual» αναφέρεται στο στυλ ντυσίματος που παντρεύει τα κλασσικά ρούχα με τα πιο μοδάτα κομμάτια. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου συνόλου. Ενός outfit που προσδίδει επαγγελματισμό και ταυτόχρονα δείχνει «ενημερωμένo», ενδιαφέρον και προσιτό.

Η δημιουργία ενός τέτοιου look για το γραφείο δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει. Ούτε χρειάζεται «ειδικά» office style ρούχα. Οι περισσότερες από εμάς, έχουμε ήδη στην γκαρνταρόμπα μας τα κατάλληλα ρούχα για ένα smart casual ντύσιμο.

Smart casual look στο γραφείο

1. Σετ Κοστούμι

Τα γυναικεία κοστούμια κατεξοχήν θεωρούνται το νούμερο ένα ρούχο για γραφείο. Όχι μόνο γιατί είναι μία κομψή επιλογή, αλλά δίνουν και αέρα αυτοπεποίθησης στη γυναίκα που το φοράει. Ειδικά όταν μιλάμε για την plus size μόδα, ένα κοστούμι γραφείου plus size είναι αυτό που θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή σου στα ύψη.

Θεωρείται γενικά από τα πιο κομψά σετ, είτε αυτό αφορά σε κοστούμι σακάκι με παντελόνι, είτε σε σετ φόρεμα με σακάκι. Ένα σετ κοστούμι γυναικείο μπορεί αρχικά να παραπέμπει σε πιο κλασσικό στυλ, κάλλιστα όμως μπορεί να αναβαθμιστεί σε μία πιο smart casual εκδοχή.

Σίγουρα έχεις στη ντουλάπα σου ένα μαύρο κοστούμι (τουλάχιστον!). Προσθέτοντας ένα κομψό t-shirt με στάμπα ή μία μπλούζα εμπριμέ με ξεχωριστό μοτίβο, το «καθώς πρέπει» κοστούμι γίνεται ένα μοδάτο λουκ που μπορεί να φορεθεί κι εκτός γραφείου. Εναλλακτικά, αν προτιμάς τα πουκάμισα, για να ξεφύγεις από το business look, προτίμησε ιδιαίτερες υφές και εμπριμέ μοτίβα όπως ένα σατινέ πουκάμισο σε έντονο χρώμα ή σε εμπριμέ φλοράλ.

Τα κοστούμια είναι για όλες τις εποχές! Στα χειμωνιάτικα κοστούμια – κι αν θέλεις να είναι πιο ευέλικτα αλλά και να ξεφύγεις από το μαύρο – προτίμησε ουδέτερους τόνους όπως ένα μπλε κοστούμι, γκρι ή μπεζ. Στα ανοιξιάτικα κοστούμια, πρόσθεσε λίγο χρώμα για να ταιριάξεις και με το ύφος της εποχής. Επένδυσε σε ένα μπλε ρουά κοστούμι ή σε ένα πράσινο αλλά και ένα μπεζ κοστούμι θεωρείται κομμάτι-κλειδί για όλες τις εποχές. Στα καλοκαιρινά κοστούμια επένδυσε σε ένα λινό κοστούμι ή σε κοστούμι με σακάκι κοντομάνικο ή αμάνικο ή σε ένα κοστούμι με γιλέκο.

Έτσι, τα γυναικεία κοστούμια γραφείου αυτομάτως γίνονται τα πιο ευέλικτα κομμάτια της γκαρνταρόμπας αφού με δύο από τα παραπάνω σετ μπορείς να κάνεις mix-n-match και να πετύχεις πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς!

Smart casual look στο γραφείο - Κοστούμι γραφείου

2. Σακάκι Blazer

Με ένα μπλέηζερ έχεις ήδη έτοιμο το μισό outfit! Ένα ρούχο όπως το blazer ή αλλιώς σακάκι, ταιριάζει σε κάθε περίσταση και μπορεί να φορεθεί στο χώρο εργασίας αλλά και σε after work drinks.

Έχει την τιμητική του τις ενδιάμεσες περιόδους ως πανωφόρι αλλά και το χειμώνα σε συνδυασμό με ένα παλτό ή μία καμπαρντίνα. Επιπλέον, συνδυάζεται άψογα με τα πάντα: φούστες, παντελόνια, φορέματα αλλά και με τζιν. Τί άλλο να ζητήσεις κανείς;

Συνήθως, φοράμε τα σακάκια ως σετ με το αντίστοιχο παντελόνι κοστουμιού αλλά για ένα σύνολο ταυτόχρονα θηλυκό και άκρως επαγγελματικό, συνδύασε το σακάκι με φόρεμα ή φούστα ή αλλιώς με γυναικεία ταγιέρ.

Από την άλλη, αν θέλεις να πετύχεις ένα smart casual look, το σακάκι είναι το κομμάτι-κλειδί για να το πετύχεις! Συνδύασέ το με ένα slim fit τζιν ή bootcut τζιν, ένα πουκάμισο ή μία ριγέ μπλούζα και loafers ή κομψά μποτάκια. Προτίμησε κλασσικές αποχρώσεις στα τζιν που θα το συνδυάσεις για να μη χάσει τον επαγγελματικό αέρα το λουκ σου.

Το μπλέηζερ δε χρειάζεται να είναι μόνο μαύρο. Ένα λευκό μπλέηζερ με σταυρωτό κούμπωμα ή ακόμη κι ένα κόκκινο, συγκαταλέγονται στα ρούχα για γραφείο. Μη φοβηθείς το χρώμα και στο γραφείο, αρκεί να βρίσκεται σε ισορροπία και να μην το παρακάνεις.

Smart casual look στο γραφείο - Σακάκι μπλέηζερ

3. Παντελόνι

Τα παντελόνια είναι μία μεγάλη κατηγορία στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και κατ’ επέκταση και στο office wear καθώς είναι πρακτικά και ταιριάζουν με όλα.

Δεν παίζει ρόλο εάν είναι υφασμάτινο ή τζιν, εάν είναι cigarette ή φαρδύ. Το παντελόνι γραφείου πρέπει να μπορεί να φορεθεί για πολλές ώρες χωρίς να περιορίζει τις κινήσεις μας στο γραφείο για να νιώθουμε άνετα και να μας χαρίζει αυτοπεποίθηση. Για αυτό, σημαντικό ρόλο στα παντελόνια παίζει η εφαρμογή. Ειδικά όσον αφορά στα plus size παντελόνια, η εφαρμογή έχει τον μεγαλύτερο λόγο ώστε ένα παντελόνι να είναι ταυτόχρονα άνετο και κολακευτικό.

Το business casual ντύσιμο περιλαμβάνει υφασμάτινα παντελόνια αλλά και chinos ενώ στο smart casual, αναφέρεται σε συνδυασμούς με πιο χαλαρού ύφους παντελόνια όπως τα τζιν.

Όπως και στα μπλέηζερ, μη φοθηθείς το χρώμα! Μπορείς να επενδύσεις και σε περισσότερα χρώματα σε υφασμάτινα παντελόνια για το γραφείο όπως μπορντώ, βυσσινί, κόκκινο, καμηλό, πράσινο, μπλε ρουά αλλά και αν το περιβάλλον το ευνοεί, γιατί όχι και σε παλ ή πιο έντονες αποχρώσεις. Έτσι, θα έχεις αμέτρητους συνδυασμούς για το ωράριο 9 με 5 αλλά και για τις εξόδους σου!

Με τι να τα συνδυάσεις; Μα με τα πάντα! Μπλούζες, πουλόβερ, πουκάμισα, σακάκια ή ζακέτες σε ίδιους τόνους ή σε χρωματική αντίθεση για να κάνεις το δικό σου statement.

Smart casual look στο γραφείο - παντελόνι γραφείου

4. Πουκάμισο

Τα πουκάμισα είναι μια ακόμη μεγάλη κατηγορία στο ντύσιμο γραφείου.

Κατέχουν θέση και στη γυναικεία γκαρνταρόμπα με ρούχα για γραφείο. Ειδικότερα εάν μιλάμε για το πλέον κλασσικό ριγέ πουκάμισο ή για κλασσικά πουκάμισα σε λευκό ή γαλάζιο χρώμα.

Η smart casual εκδοχή εδώ, αναφέρεται σε πιο χαλαρής διάθεσης πουκάμισα. Για παράδειγμα, ένα σατινέ μονόχρωμο πουκάμισο συνδυασμένο με μία καζάκα ή ένα γιλέκο. Εναλλακτικά, μία πουκαμίσα ριχτή πάνω από το παντελόνι φορεμένη με ζωνάκι ή με cropped καζάκα .

Αν και αμφιλεγόμενα, τα εμπριμέ πουκάμισα έχουν και αυτά θέση στο στυλ γραφείου. Προτιμάμε τα εμπριμέ γιατί έχουν πολλά χρώματα και ταιριάζουν με πολλά και διαφορετικά παντελόνια.

Τα ριγέ πουκάμισα θεωρούνται τα πιο κλασικά όλων. Αν από την άλλη λατρεύεις τα φλοράλ και ειδικά την Άνοιξη, προτίμησε πουκάμισο εμπριμέ φλοράλ σε ήπιους τόνους. Ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερο επαγγελματικό ύφος, προσφέρουν τα εμπριμέ πουκάμισα με γεωμετρικά μοτίβα.

Smart casual look στο γραφείο - ο ρόλος του πουκάμισου

5. Σικ Πλεκτά items

Το layering, δηλαδή το ντύσιμο σε στρώσεις, κατακτά και τα look γραφείου!

Το χειμώνα και ειδικότερα εκείνες τις πιο κρύες ημέρες, αναζητούμε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του πλεκτού ακόμα και στο γραφείο! Ακόμα και σε αυτό το κομμάτι είσαι καλυμμένη!

Επίλεξε να φορέσεις ένα τουίν σετ για ένα σικάτο και θηλυκό λουκ. Εναλλακτικά, πρόσθεσε μία κομψή πλεκτή ζακέτα πάνω από ένα τοπ ή ένα λεπτό πουλόβερ αντί για σακάκι.  Για ένα πιο preppy ύφος φόρεσε μία πλεκτή καζάκα πάνω από ένα πουκάμισο και πρόσθεσε ένα φουλάρι ή μία γραβάτα για να τους αφήσεις όλους άφωνους με το στυλ σου!

Αν προτιμάς τα πουλόβερ, προτίμησε εκείνα που δεν είναι πολύ μακριά ή πολύ χαλαρά. Ακόμα καλύτερα προτίμησε ένα ζιβάγκο σε συνδυασμό με ένα σακάκι και ένα statement κολιέ που θα δώσει επαγγελματική αίγλη στο σύνολό σου.

Εναλλακτική πρόταση προσφέρουν οι δύο-σε-ένα μπλούζες με το ενσωματωμένο πουκάμισο!

Smart casual look στο γραφείο - πως να φορέσεις σικ πλεκτά

6. Τοπ

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις μπλούζες γραφείου!

Όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία μπλουζών, αλλά συνηθίζεται να έχουμε κάποιες μπλούζες και τοπ που χρησιμοποιούμε περισσότερο στα office looks. Ανάμεσά τους, δεσπόζουν τα σικάτα και ποιοτικά t-shirts, είτε μονόχρωμα είτε με στάμπες καθώς και τα lingerie τοπ που φοριούνται κατ΄εξοχή μέσα από τα σακάκια σου!

Για το smart casual στυλ, προτίμησε μπλούζες που έχουν μία δομή όπως οι μπλούζες σε στυλ πουκάμισου, μπλούζες που μπορείς να φορέσεις μέσα από ζακέτα ή σακάκι αλλά κυρίως μπλούζες που θα σε κολακεύουν και θα αναβαθμίζουν το σύνολό σου.

Φυσικά μπορείς και να διαλέξεις και κάποιες μπλούζες σε πιο loose γραμμή, αφού μπορείς κάλλιστα να της συνδυάσεις με ένα cigarette παντελόνι ή μία pencil φούστα.

Όσον αφορά στα χρώματα, κινήσου σε ουδέτερους τόνους ανάλογα με αυτούς της γκαρνταρόμπας σου αλλά και ανάλογα με το χώρο εργασίας και το στυλιστικό περιβάλλον που επικρατεί.

Επίσης, δε θα πρέπει να λείπει από τη γκαρνταρόμπα σου μία ριγέ μπλούζα ή μία μαρινιέρα. Επιπλέον, ενσωμάτωσε τουλάχιστον μία εμπριμέ μπλούζα που σίγουρα θα «κατεβάσει» την αυστηρότητα στο ντύσιμό σου. Τα φλοράλ συνήθως έχουν τα σκήπτρα όλο το έτος, όπως και τα πιο «κλασσικά» γεωμετρικά μοτίβα. Έχε όμως κατά νου ότι για την Άνοιξη 2024, επικρατέστερη τάση είναι οι πουά μπλούζες!

Smart casual look στο γραφείο - μπλούζες και τοπ για το γραφείο

7. Φόρεμα

Δεν ξέρω γιατί ακριβώς, αλλά συνήθως οι γυναίκες θεωρούμε ότι μόνο τα κλασσικά φορέματα είναι για γραφείο – όπως τα χαρακτηρίζουμε.

Σίγουρα, τα pencil μονόχρωμα φορέματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Θεωρούνται δηλαδή κατεξοχήν φορέματα γραφείου αλλά γιατί να περιοριστούμε μόνο σε αυτό;

Βάζω στοίχημα ότι έχεις αρκετά φορέματα στη ντουλάπα σου εκτός αυτών που είναι για επίσημο ντύσιμο. Φαντάζομαι ίσως κάποια μίνι, κάποια μάξι, κάποια πιο αέρινα και κάποια πιο αμπιγιέ.

Ανάμεσά τους, ξεχώρισε αυτά που έχουν τις πιο λιτές γραμμές και κατά προτίμηση σε μίντι ύψος. Ένα σεμιζιέ φόρεμα, ακόμα και αν είναι εμπριμέ κι έχει σατινέ υφή, είναι σίγουρα ένα από τα φορέματα για γραφείο. Συνδύασέ το με μία ζακέτα ή ένα σακάκι σε ουδέτερη ή κλασσική απόχρωση και έχεις ήδη ένα σύνολο γραφείου!

Ακόμη όμως κι ένα φόρεμα τζιν ή ένα εμπριμέ φλοράλ φόρεμα, είναι εξίσου ιδανική λύση για ντύσιμο γραφείου. Κατ’ επέκταση και για τη δημιουργία ενός smart casual outfit. Tα αξεσουάρ που θα προσθέσεις όπως και τα παπούτσια που θα προτιμήσεις θα κάνουν τη διαφορά! Για αυτά, θα μιλήσουμε αμέσως μετά.

Smart casual look στο γραφείο - φορέματα

8. Παπούτσια

Στον κόσμο του 9-5 αποζητάς το συνδυασμό άνεσης και κομψότητας στα παπούτσια! Ένα ζευγάρι παπούτσια που φοράς τόσες ώρες, πρέπει να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις επιλογές! Αν προτιμάς τα φλατ παπούτσια, τα καταλληλότερα θεωρούνται τα loafers, οι μπαλαρίνες και τα sneakers. Αν από την άλλη θέλεις να προσθέσεις και λίγο ύψος, προτίμησε kitten heels ή πιο χοντρά τακούνια μεσαίου ύψους για να μη χάσεις στην άνεση! Έτσι, μπορείς να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι slingbacks που διαχρονικά αποτελούν το must-have της γυναικείας υπόδησης.

Για τον χειμώνα, τα chelsey boots, ένα ζευγάρι δετά μποτάκια ή ankle boots θα συμπληρώσουν τέλεια το κάθε σου outfit, βρέξει-χιονίσει! Για το καλοκαίρι, η πιο κομψή επιλογή είναι τα mules αλλά και τα φλατ ή μεσαίου τακουνιού πέδιλα σε λιτές γραμμές.

Το σημαντικότερο στα παπούτσια που φοράς στη δουλειά, είναι να παραμένουν καθαρά και περιποιημένα! Να τα φροντίζεις όπως τα άκρα σου!

Smart casual look στο γραφείο - παπούτσια για τα outfit σου

9. Αξεσουάρ

Όπως σε κάθε outfit έτσι και στο ντύσιμο γραφείου, τα αξεσουάρ παίζουν μεγάλο ρόλο!

Η γυναικεία τσάντα παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο όλων. Άλλες φορές πιο αυστηρή, άλλες πιο μεγάλη κι άλλες πιο μικρή, πρέπει να συμπληρώνει ιδανικά τα σύνολα γραφείου και ταυτόχρονα να έχει επαρκή χώρο!

Μία τέτοια τσάντα-πολυεργαλείο μπορεί να έχει μέσα από πορτοφόλι μέχρι λάπτοπ. Τέτοιες τσάντες είναι οι μεγάλες tote bags αλλά κάνει το θαύμα της και μία κομψή τσάντα χειρός ή μία cross body μεσαίου μεγέθους. Προτίμησε ουδέτερα χρώματα αλλά πάντα να έχεις κατά νου τα χρώματα που κυριαρχούν στην γκαρνταρόμπα σου. Αν από την άλλη, θέλεις να κάνεις τη διαφορά, πρόσθεσε στο smart casual look σου μία χρωματιστή τσάντα που θα «δέσει» ή θα «κοντράρει» χρωματικά το σύνολό σου.

Τα κοσμήματα επίσης, μπορούν να αναδείξουν την αισθητική του συνόλου σου. Όσον αφορά στα σκουλαρίκια, ιδανικά για smart casual looks είναι οι μικροί κρίκοι ή τα καρφωτά σκουλαρίκια. Για ένα πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα επίλεξε σκουλαρίκια δάκρυ ή οβάλ καρφωτά. Εάν αγαπάς τα statement κολιέ, φόρεσέ το είτε πάνω από ένα μονόχρωμο τοπ με κλειστή λαιμόκοψη, είτε με ένα πουκάμισο.

Ένα κόσμημα που είναι και άκρως χρηστικό και πάντα ξεχωρίζει στο office look είναι το ρολόι. Εάν επενδύσεις σε ένα καλό ρολόι, ήδη έχεις κατακτήσει το ντύσιμο γραφείου!

Τέλος, οι ζώνες – όταν είναι εμφανείς στο σύνολό μας – φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλες αγκράφες. Συνήθως, προτιμάμε τις λεπτές ζώνες που χαρίζουν σε κομψότητα.

Smart casual look στο γραφείο - συνδύασε με τα κατάλληλα αξεσουάρ

10. Πανωφόρι

Τα πανωφόρια παίζουν το δικό τους ρόλο κυρίως από Φθινόπωρο έως και Άνοιξη καθότι στην Ελλάδα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα θερμό!

Πανωφόρι θεωρείται ένα μπουφάν αλλά και ένα σακάκι ενώ για τους πιο ζεστούς μήνες, ως πανωφόρι μπορούμε να θεωρήσουμε κι ένα overshirt. Για τις πιο casual ημέρες στο γραφείο, μπορείς να υιοθετήσεις κι ένα πιο edgy look με ένα κομψό δερμάτινο biker jacket.

Για τον χειμώνα που επικρατεί το layering, ιδανικό πανωφόρι είναι ένα oversized παλτό που θα τονίσει το business look σου ή μία καμπαρντίνα που θα τη φορέσεις και στις ενδιάμεσες εποχές!

Άνοιξη και Φθινόπωρο πρωταγωνιστούν τα blazer κάθε είδους – είτε σε κλασσικό σακάκι, είτε σε cropped σακάκι τύπου Chanel  – στα οποία και πάλι μπορεί να συμπληρωθεί η καμπαρντίνα που αναδεικνύεται σε must-have κομμάτι κάθε γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Για το Καλοκαίρι, προτίμησε αμάνικα σακάκια, γιλέκα ή κοντομάνικες ζακέτες για ένα σικάτο αποτέλεσμα. Επιπλέον, τη θέση του πανωφοριού, μπορεί να πάρει ένα πουκάμισο!

Smart casual look στο γραφείο - παλτό, καμπαρντίνα, γιλέκο κι άλλα πανωφόρια

11. Τζιν

Το είπαμε και παραπάνω αλλά ας το επαναλάβω: Το ιδανικότερο παντελόνι για ένα office smart casual look είναι το τζιν! Γιατί;

Επειδή ταιριάζει με όλα και κατεβάζει το αυστηρό ύφος από ένα άκρως επαγγελματικό look. Έτσι, το κάνει πιο προσιτό και ταυτόχρονα ιδανικό για τις εξόδους μετά τη δουλειά!

Σε αυτή την περίπτωση, προσέχουμε το τζιν να μην έχει σκισίματα και γενικά να μην είναι πολύ ταλαιπωρημένο. Προτίμησε τις πιο κλασσικές γραμμές όπως ένα slim fit ή ένα bootcut τζιν. Εναλλακτικά, ακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις, προτίμησε ένα mom’s fit τζιν ή ένα τζιν σε ίσια γραμμή με φαρδύ μπατζάκι.

Μπορεί να είναι από μεσαίο έως σκούρο μπλε, μαύρο ή άσπρο αλλά απόφυγε τα χρωματιστά καθώς ενδείκνυνται για άλλες περιπτώσεις. Ταιριάζει τέλεια με όλων των ειδών τα τοπ και κάνει το απόλυτο smart casual στυλ συνδυασμένο με ένα blazer!

Ακόμη κι ένα απλό τζιν, μπορεί να γίνει το πιο απαραίτητο στοιχείο του smart casual office look σου με τα κατάλληλα αξεσουάρ!

Smart casual look στο γραφείο - το τζιν είναι το απόλυτο must-have

 

Όποιος κι αν είναι ο ενδυματολογικός κώδικας του γραφείου, προσάρμοσέ τον στο δικό σου στυλ! Έτσι, θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για σένα! Άλλωστε, ακόμη και στο χώρο εργασίας, αυτό που προέχει είναι να βγάζεις τον καλύτερο σου εαυτό!

FAQs για τα Ρούχα Γραφείου

Όσο και να αναλύσει κανείς το θέμα ρούχα γραφείου, σίγουρα θα έχεις ακόμη αρκετές απορίες στο μυαλό σου! Βρες λοιπόν παρακάτω μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τα look γραφείου.

Πώς να επιλέξω ρούχα για το γραφειο;

Το βασικότερο για το ντύσιμο γραφείου είναι να είναι καθαρό και προσεγμένο, να μην είναι ατημέλητο αλλά και να προσαρμόζεται στον ενδυματολογικό κώδικα του χώρου εργασίας που κινείσαι. Γενικά, και ειδικά στην περίπτωση που δυσκολεύεσαι με τους πολλούς συνδυασμούς, είναι προτιμότερο να επιλέγεις πιο κλασικές γραμμές και ουδέτερα χρώματα. Μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες και από την Office Wear συλλογή της Parabita.

Τι πρέπει να προσέξω πριν επιλέξω ρούχα γραφείου;

Αρχικά, τα ρούχα γραφείου που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχουν καλή εφαρμογή επάνω σου και να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτά. Επιπλέον, απόφυγε τα πολύ επίσημα και τα πολύ εκθαμβωτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο επαγγελματικός αέρας από το τελικό σύνολο.

Τι θεωρείται casual ντύσιμο γραφείου;

Το casual ντύσιμο γραφείου ή αλλιώς business casual, αναφέρεται στην ανάμιξη επίσημων ενδυμάτων όπως tailored παντελόνια, μπλέηζερ, δομημένα τοπ ή μίντι φορέματα σε λιτές γραμμές με πιο casual κομμάτια όπως polo μπλουζάκια, εμπριμέ τοπ, δερμάτινα τζάκετ ή σκουρόχρωμα τζιν παντελόνια προκειμένου να επιτευχθεί ένα ημι-επίσημο επαγγελματικό στυλ.

Πως να δημιουργήσω το smart casual look με τα ρούχα γραφείου;

Το Smart casual είναι ένα στυλ ντυσίματος στο γραφείο που θεωρείται επαγγελματικό αλλά λίγο χαλαρό. Τα ρούχα είναι συνήθως λιγότερο δομημένα και δεν ακολουθούν την τυπικότητα ή αυστηρότητα του παραδοσιακού business look. Αυτό σημαίνει ότι ένα κλασικό σετ κοστούμι δύο τεμαχίων ή αυστηρά φορέματα μπορούν να αποφευχθούν και να ενταχθεί περισσότερο χρώμα, prints και τζιν.

Τι θα κάνει το Office look μου να ξεχωρίσει;

Ένας τρόπος είναι να εστιάσεις στη δημιουργία ενός μοναδικού προσωπικού στυλ. Όταν ξέρεις τι σου πάει και τι σε κάνει να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό, μπορείς να το αναδείξεις μέσα από διαφορετικά χρώματα, υφάσματα και γραμμές ρούχων, δημιουργώντας office looks που εκφράζουν την προσωπικότητά σου και αναδεικνύουν την αίσθηση του στυλ σου.

Ποια χρώματα είναι κατάλληλα για ρούχα γραφείου;

Αν και στο smart casual ντύσιμο γραφείου μπορείς να επενδύσεις και σε χρώματα, απόφυγε συνδυασμούς πολύ έντονων χρωμάτων. Επένδυσε σίγουρα σε ουδέτερους ή/και ήπιους τόνους από τη γκάμα χρωμάτων που ταιριάζει στους τόνους της επιδερμίδας σου και των μαλλιών σου αφού σίγουρα θα σε αναδείξουν και θα νιώθεις κι εσύ άνετα!

Πόσα workwear σετ ρούχων πρέπει να έχει μια γυναίκα;

Πιθανώς σε καμία γυναίκα δεν αρέσουν οι περιορισμοί στο ντύσιμο, επομένως, γιατί να ορίσεις συγκεκριμένο αριθμό ρούχων για το γραφείο; Αυτό που έχει σημασία, είναι να έχεις ή να αγοράζεις κομμάτια που θα μπορείς να συνδυάσεις με αυτά που ήδη έχεις στη ντουλάπα σου. Σίγουρα όταν μιλάμε για ντύσιμο γραφείου δε θα πρέπει να λείπει τουλάχιστον ένα σετ κοστούμι που αποτελείται από σακάκι και παντελόνι, ένα μαύρο φόρεμα, ένα blazer κι ένα κρεπ παντελόνι σε ουδέτερα χρώματα που θα μπορείς να συνδυάζεις με τα πάντα.

Είναι τα ρούχα γραφείου διαχρονικά;

Όχι απαραίτητα αλλά το να επενδύσεις σε κομμάτια-κλειδιά που διαχρονικά θεωρούνται ρούχα γραφείου, είναι σίγουρα μία πολύ σωστή κίνηση!

Ποια είναι τα 3 απαραίτητα κομμάτια για ενα επιτυχημένο ντύσιμο γραφείου;

Ξεκίνα με τα βασικότερα κομμάτια-κλειδιά. Ένα tailored blazer, ένα παντελόνι κρεπ με πολύ καλή εφαρμογή ή μία στυλάτη φούστα και μία «smart» μπλούζα. Τέτοιες, είναι οι κρουαζέ μπλούζες, οι εμπριμέ μπλούζες με γεωμετρικό μοτίβο ή εκείνες που έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη λαιμόκοψη ή τα μανίκια, διατηρώντας την επαγγελματική ταυτότητα.

Πώς μπορώ να ενσωματώσω τις νέες τάσεις του smart casual χωρίς να θυσιάσω τον επαγγελματισμό στο ντύσιμο γραφείου;

Η λέξη κλειδί στο smart casual ντύσιμο είναι η λέξη «smart». Είναι αυτό το κομμάτι από το outfit που θα το κάνει τόσο casual όσο χρειάζεται χωρίς να θυσιάζει τον επαγγελματισμό. Ουσιαστικά, «έξυπνο» ντύσιμο σημαίνει ότι μπορείς να φοράς χρώματα ή prints, να συνδυάζεις διαφορετικές υφές και να προσθέτεις αξεσουάρ όμως, χωρίς υπερβολή και χωρίς να αποσπάς την προσοχή.
Επομένως, θα πρέπει να κυριαρχούν μίνιμαλ, απλές γραμμές και σχέδια τόσο στα ρούχα, όσο στα παπούτσια και αξεσουάρ. Συμβουλέψου και τις προτάσεις που θα βρεις στη συλλογή Office Wear της Parabita για να ένα σίγουρο αποτέλεσμα! Αλλά αν και πάλι δεν είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα, προτίμησε την πιο επίσημη εκδοχή.

Πώς μπορώ να πετύχω μια ισορροπία μεταξύ άνεσης και κομψότητας στις επιλογές γυναικείων ρούχων για το γραφείο;

Απόφυγε τα πολύ «φωναχτά» εμπριμέ, τα πολύ έντονα χρώματα και ειδικά σε μεγάλη έκταση (π.χ. μπλούζα και παντελόνι). Επιπλέον, απόφυγε τα T-shirt με έντονες ή μεγάλες στάμπες όπως και τα ταλαιπωρημένα παντελόνια ή σκισμένα τζιν. Η ισορροπία βρίσκεται στις απλές γραμμές και στο συνδυασμό ουδέτερων χρωμάτων με τα πιο έντονα ή με «ήσυχα» εμπριμέ καθώς και στο συνδυασμό διαφορετικών υφασμάτων. Σε κάθε περίπτωση, προτίμησε ρούχα στο σωστό μέγεθος.

Ποιά αξεσουάρ μπορούν να ενισχύσουν ένα επιτυχημένο office look;

Τα πάντα κρίνονται στη λεπτομέρεια! Επίλεξε λίγα και διακριτικά αξεσουάρ, κατά προτίμηση σε μίνιμαλ γραμμές για μία προσεγμένη κι εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Απόφυγε τα μεγάλα κι έντονα σκουλαρίκια, τα chunky κολιέ ή τα πολλά βραχιόλια. Επένδυσε σε μικρότερου μεγέθους σκουλαρίκια, ένα κολιέ με μαργαριτάρια κι ένα φουλάρι σε ουδέτερους τόνους που θα συμπληρώνει τα περισσότερα σύνολά σου. Προτίμησε η τσάντα σου να δίνει «χαρακτήρα» στο όλο σύνολο και φυσικά να είναι σε κλασσικά χρώματα.

Πώς μπορούν τα prints να ενσωματωθουν στο business style look;

Πες όχι στα πολύ έντονα εμπριμέ, ειδικά εκείνα που δημιουργούν πολύ μεγάλη «αίσθηση» και είναι σε έντονα χρώματα. Προτίμησε τα micro-prints σε φλοράλ ή γεωμετρικά μοτίβα για μεγαλύτερη σιγουριά στις επιλογές σου. Τα ριγέ επίσης είναι μία ακόμα καλή επιλογή!
Καλύτερα να τα συνδυάσεις με ουδέτερα χρώματα για να αποφύγεις τυχόν υπερβολές.

Ποιες είναι οι must-have επιλογές layering για τα γυναικεία ρούχα γραφειου σε μεταβατικές περιόδους;

Ιδανική λύση για τις μεταβατικές περιόδους είναι οι πλεκτές ζακέτες, οι καζάκες, τα γιλέκα, τα μακρυμάνικα πουκάμισα αλλά και τα blazer που μπορούν να συντελέσουν σε ένα απόλυτα επιτυχημένο layering. Για παράδειγμα, μπορείς να φορέσεις ένα oversized πουκάμισο με μία καζάκα και να προσθέσεις ένα άνετο σακάκι για μία ανοιξιάτικη ή φθινοπωρινή ημέρα.